Voor Jeugdbeschermers en Verwijzers

Het zorglandschap is erg veranderd sinds de start van de Jeugdzorgtransitie. Wij merken dat sommige voogden nog geneigd zijn om met een zorgvraag aan te kloppen bij de bekende grotere regionale zorgaanbieders.

NIEUW ZORGAANBOD

Als u op zoek bent naar een geschikte plek voor één van uw cliënten, is het volkomen begrijpelijk dat u zich wendt tot de bekende zorginstellingen omdat daar bekende contacten liggen. De transitie heeft er echter ook voor gezorgd dat vooral de Gezinshuiszorg steeds meer wordt uitgevoerd in een franchiseconstructie. Als voogd kunt u daarom voor dit “type” zorg ook direct met ons of het Driestroomloket contact opnemen. Hieronder vindt u meer informatie over de samenwerking met de Driestroom en de borging van de zorgkwaliteit.

SNEL HANDELEN

In de praktijk is de doorlooptijd een stuk korter om tot een daadwerkelijke plaatsing te komen dan via de bekende weg. In ons gezinshuis is ruimte voor 4 tot 5 jeugdigen met uiteenlopende problematiek. Als er een plek vrij is en er is een match met onze doelgroep, dan kunnen wij zeer snel schakelen om tot een plaatsing te komen. Meer informatie vindt u op de pagina Doelgroep en Zorgaanbod.

STAPPENPLAN WOONPLAATSBEGINSEL

Waddinxveen ligt in de regio van Jeugdbescherming West. De regio Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond ligt in ook ons werkgebied. Een andere naastgelegen regio valt onder Samen Veilig Midden Nederland.

Om te bepalen welke gemeente er verantwoordelijk is voor de uitvoering van de jeugdwet, heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een stappenplan ontwikkeld. Op de website van de VNG vindt u uitgebreidere informatie.

Driestroom-PNGDriestroom

Wij werken samen met de erkende zorginstelling Stichting Driestroom. Deze organisatie heeft een landelijk bereik en biedt een woonplek aan voor jongeren met een GGZ behandelindicatie en cliënten met een (licht) verstandelijk beperking en een LVG indicatie. Driestroom levert ons een aantal verplichte franchise-diensten waarmee de kwaliteit en continuïteit van ons gezinshuis is gewaarborgd. Wij ontvangen persoonlijke coaching en support van Ondernemersgroep De Driestroom op het gebied van ondernemerschap in de zorg. Hierdoor is de kwaliteit van de Driestroomhuizen altijd gegarandeerd.

Selectie

Gezinshuisouder voor Driestroom word je niet zomaar! Na een intensief toeleidingstraject en een antecendenonderzoek, worden aspirant-gezinshuisouders getest op zorgondernemerschap en inhoudelijke kennis door middel van een grondig assessment door een onafhankelijke partij. Aan de hand van de uitkomst adviseert Ondernemersgroep De Driestroom de gezinshuisouders en wordt de voortgang op het gebied van ondernemerschap, zorgkwaliteit en continuïteit begeleid. Wij hebben dit traject in 2016 met goed gevolg afgerond.

gezinshuis de vlerken opvoeden jeugdzorg hulp gedragsproblemen certificering kwaliteit register SKJ Beroepsregistratie

Jeugdzorgaanbieders zijn vanaf 1 januari 2015 wettelijk verplicht met geregistreerde jeugdzorgwerkers samen te werken. Wij zijn beiden al sinds 2013 geregistreerd in dit register. Deze registratie wordt elke 5 jaar verlengd als er voldoende is geïnvesteerd in bijvoorbeeld vakgerichte opleidingen, intervisie en supervisie. De beroepsregistratie in het Kwaliteitsregister Jeugdzorg zorgt voor een continue verdergaande professionalisering van de jeugdzorg. Met deze registratie wordt aangetoond dat we beschikken over het juiste niveau van vakbekwaamheid. Lees meer op SKJeugd.nl.

STEEDS MEER ZELFSTANDIGE GEZINSHUIZEN

Grote zorginstellingen zoals bv. Jeugdformaat, Horizon, Stek, Cardea, Lindenhout, TriviumLindenhof, Juvent, Entrea, Intermetzo en het Leger des Heils bieden ook gezinshuiszorg aan waarbij de gezinshuisouders meestal in loondienst zijn. Er is echter een duidelijke trend zichtbaar dat steeds meer gezinshuizen zelfstandig gaan opereren.

Gecertificeerde zorginstelling

Elk Driestroomhuis valt onder het ISO 9001 kwaliteitssysteem van Driestroom. Driestroomhuizen worden jaarlijks getoetst middels een interne audit. Het kwaliteitscertificaat geeft aan dat de instelling voldoet aan vooraf vastgestelde kwaliteitsnormen aangaande o.a. klantgerichtheid, bedrijfsvoering, continue verbetering van het zorgaanbod en wetgeving. Het is van belang dat wij ons kunnen focussen op onze primaire taak: de zorg voor de kinderen. Daarom kunnen wij een beroep doen op verschillende professionals om ons heen die ons ondersteunen op het gebied van de bedrijfsvoering. Denk bijvoorbeeld aan belastingadvies, verzekeringen, kwaliteitszorg e.d.

FRANCHISE CONSTRUCTIE

De meeste zelfstandige gezinshuizen werken samen met een franchiseorganisatie zoals bijvoorbeeld Driestroom of Gezinshuis.com. Een franchisesamenwerking is financieel transparant en geeft zekerheid over de kwaliteit van de bedrijfsvoering, de kwaliteit van de geleverde zorg en professionele begeleiding van de gezinshuisouders. Wij hebben gekozen om samen te werken met Driestroom. In deze samenwerkingsvorm zijn wij nog meer dan voorheen persoonlijk verantwoordelijk voor de zorg die wij leveren; dat komt uiteraard ten goede aan de kwaliteit. We hebben binnen het kwaliteitskader van Driestroom minder last van bureaucratie en veel ruimte om onze eigen keuzes te maken wat de handelingssnelheid bevordert.

Werkgebied Jeugdbescherming West

Regio Zuid-Holland Noord: Noordwijk, Noordwijkerhout, Hillegom, Lisse, Teylingen, Katwijk, Oegstgeest, Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Kaag en Braasem, Alphen aan den Rijn.
Regio Haaglanden: Wassenaar, Voorschoten, Den Haag, Leidschendam, Zoetermeer, Voorburg, Rijswijk, Pijnacker / Nootdorp, Westland, Midden Delftland, Delft.
Regio Zuid-Holland Midden: Waddinxveen, Bodegraven / Reeuwijk, Zuidplas, Gouda, Krimpenerwaard.
Regio Zuid-Holland Zuid: Molenwaard, Zederik, Giessenlanden, Leerdam, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht, Papendrecht, Alblasserwaard, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijdrecht, Dordrecht, Binnenmaas, Strijen, Cromstrijen, Oud Beijerland, Korendijk.

Werkgebied Jeugdbescherming Rotterdam Rijmond

Rotterdam, Krimpen aan den IJssel, Capelle aan den IJssel, Lansingerland, Hoek van Holland, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam, Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk, Nissewaard, Hellevoetsluis, Westvoorne, Brielle, Goeree Overflakkee, Voorne-Putten.

Werkgebied Samen Veilig Midden Holland

Regio Utrecht: Utrecht, Veenendaal, Renswoude, Leusden, Woudenberg, Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Soest, de Bilt, Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, Wijk bij Duurstede, Houten, Nieuwegein, IJsselstein, Lopik, Vianen, Woerden, Stichtse Vecht, Ronde Venen.
Regio Flevoland: Lelystad, Noordoostpolder, Urk, Zeewolde, Dronten, Almere.

Pin It on Pinterest